piątek, 18 marca 2011

Pierwsze butelkowanie

We wtorek "doszło" pierwsze piwko. Niestety dopiero teraz mam trochę czasu by opisać jak się zlewa piwo do butelek. Otóż wszystko przebiegło dość sprawnie. Na początku należy umyć butelki i to jest zdecydowanie najbardziej pracochłonne na tym etapie. Po umyciu butelek bierzemy się za odkażanie. Mieszamy 25 gram pirosiarczynu z kilkoma litrami wody. Następnie wlewamy do każdej z butelek do poziomu ok centymetra. Mogę doradzić aby umyć o 3-4 butelki więcej ponieważ jak to było w moim przypadku jedna wypadł mi z rąk a druga była potrzebna bo troszkę źle obliczyłem sobie ilość potrzebnych butelek. Ostatnie 25 gram pirosiarczynu również rozpuszczamy w kilku litrach wody ten roztwór będzie nam potrzebny to zdezynfekowania kapsli, kapslownicy oraz cukromierza. Po około 30 minutowej kąpieli dezynfekcyjnej wylewany z butelek roztwór, podkładamy do kranika i rozlewamy :) Zawsze zostawić należy kilka centymetrów luzu do końca szyjki. Przed zakapslowaniem dodajemy miarkę cukry z cukromierza i zakładamy kapsle. Nic trudnego choć ciut siły trzeba w to włożyć. Należy zostawić nasze młode piwo na 2-3 dni w nieco cieplejszej temperaturze pokojowej (Nigdy na słońcu!) następnie jeśli ktoś ma komfort piwnicy przenosimy do chłodniejszego. Teraz czekamy 2-3 tygodnie i zobaczymy co z tego będzie. Jak ktoś lubi to odpowiedni czas na przyklejenie etykiet. Man wyszło 44 butelki 0,5 litra oraz 2 butelki 0,33l

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz