- Wody
- Słodu (najczęściej jęczmiennego)
- Chmielu
- Drożdży
Nasze warki (warka=porcja piwa) będą miały pojemność 20-24 litry.
Woda zajmuje ok. 90% objętości warki. Tak naprawde dla nas najlepszą wodą będzie zwykła woda z kranu. W moim krakowskim przypadku wręcz idealna. Woda powinna mieć jak najmniej żelaza, magnezu oraz wapnia, które to mogą mieć negatywny wpływ na smak naszego piwa.
Drugim podstawowym składnikiem piwa (w 20 litrach piwa od 4-8 kg) są słody. Słodowanie jest to proces, któremu poddane jest ziarno jęczmienia. Ziarno kiełkuje do określonego stadium a nastęnie jest gwałtownie zasuszane. Słody zawierają spore ilości białka, tłuszczu oraz skrobi.
Rozróżniamy 3 podstawowe rodzaje słodów jęczmiennych:
- słód jasny pilzneński
- słód ciemny monachijski
- słód przejściowy wiedeński
- słód pszeniczny
- słód karmelowy
- słód palony
- słód barwiący
Mamy 2 rodzaje chmieli:
- chmiel aromatyczny (np. Lubelski)
- chmiel goryczkowy (np. Marynka)
- Drożdże górnej fermantacji
- Drożdże dolnej fermentacji
Drożdże dolnej fermentacji fermantują w temperaturze niższej (5-15 stopni) następnie opadają na dno brzęczki.
Na pierwszy rzut oka jest to skomplikowane ale tylko w teorii. Jutro ciąg dalszy teorii proces produkcji piwa.
Zapraszam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz