środa, 16 lutego 2011

Surowce piwowarskie

Zanim zaczniemy warzyć nasze pierwsze piwo trochę teorii. Każdy zapewne słyszał, że podstawą piwa jest chmiel. Też tak myślałem, że chmiel, woda to prawie wsztstko co nam potrzebne. Chmiel jest oczywiście niezwykle ważny ale jest czymś w rodzaju przyprawy do piwa. Tak na prawde piwa składa się z :
  1. Wody
  2. Słodu (najczęściej jęczmiennego)
  3. Chmielu
  4. Drożdży
Naturalnie jest jeszcze masa dodatków wpływających na smak piwa takich jak miód, płatki dębowe różne przyprawy używane w kuchni jak kolendra.

Nasze warki (warka=porcja piwa) będą miały pojemność 20-24 litry.

Woda zajmuje ok. 90% objętości warki. Tak naprawde dla nas najlepszą wodą będzie zwykła woda z kranu. W moim krakowskim przypadku wręcz idealna. Woda powinna mieć jak najmniej żelaza, magnezu oraz wapnia, które to mogą mieć negatywny wpływ na smak naszego piwa.

Drugim podstawowym składnikiem piwa (w 20 litrach piwa od 4-8 kg) są słody. Słodowanie jest to proces, któremu poddane jest ziarno jęczmienia. Ziarno kiełkuje do określonego stadium a nastęnie jest gwałtownie zasuszane. Słody zawierają spore ilości białka, tłuszczu oraz skrobi.
Rozróżniamy 3 podstawowe rodzaje słodów jęczmiennych:
  • słód jasny pilzneński
  • słód ciemny monachijski
  • słód przejściowy wiedeński
Ponadto jest wiele słodów których używamy jako dodatek:
  • słód pszeniczny
  • słód karmelowy 
  • słód palony
  • słód barwiący
W zależności jakiego słodu użyjemy otrzymamy kolor piwa od jasnozłotego po bardzo ciemne.
     Trzecim składnikiem piwa jest chmiel (od 50-150 gram!)
     Mamy 2 rodzaje chmieli:

    • chmiel aromatyczny (np. Lubelski)
    • chmiel goryczkowy (np. Marynka) 
    Ostatnim podstawowym składnikiem piwa są drożdże (kilka gram ok. 12). W sklepie możemy kupić drożdże suche oraz płynne jednak musimy rozróżnić 2 rodzaje drożdży:

    • Drożdże górnej fermantacji
    • Drożdże dolnej fermentacji
     Drożdże górnej fermentacji działają w temperaturach wyższych (15-25 stopni) a po fermentacji zbierają się na górze brzęczki (czyli mieszaninie powyższych produktów).

    Drożdże dolnej fermentacji fermantują w temperaturze niższej (5-15 stopni) następnie opadają na dno brzęczki.

    Na pierwszy rzut oka jest to skomplikowane ale tylko w teorii. Jutro ciąg dalszy teorii proces produkcji piwa.

    Zapraszam

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz