- Pojemnik fermantacyjny z kranikiem i pokrywką (fermentor) o pojemności 33l (ok 20-24zł)
- Areometr (Ballingomierz) (ok 15-18zł)
- Miarka do cukru (ok 5zł)
- Kapsle miękkie 26 mm (100szt za ok. 5-7zł)
- Kapslownica (mi polecili Grete) to jest najdroższy wydatek (45-55zł)
- Pirosiarczyn sodu (E223) 100 g (3-4zł) lub inny środek dezynfekcyjny
- Oraz kilka dodatków które możesz mieć w domu
- Szczotka do butelek
- Duża wytrzymała chochla lub inne mieszadło (może być drewniana)
- Ok. 50 butelek po piwie (wyjdzie 40 kilka ale lepiej przygotować więcej
- Woda (spore ilości, przypominam kranówka)
- Płyn do mycia naczyć
Pierwsze 2 warki dobrze jest zrobić właśnie z brewkita, żeby nauczyć się higieny cierpliwości oraz powoli kompletować sprzęt. Do produkcji pierwszej warki ze słodu będziemy potrzebowali ponadto dużego garnka minimum 29-30l, drugi fermentor z (pokrywką bez kranika) termometr kuchenny, płyn lugola (z apteki) wężyk z oplotu stalowego, 1,5 metra rurki igielitowej oraz naturalnie surowce. Ale z warzeniem ze słodu zmierzymy się po wykonaniu 2 warek brewkitu.
Jutro załącze zdjęcia tego co kupiłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz