sobota, 19 lutego 2011

Sprzęt do wyrobu piwa domowego I

Dziś przedstawie Ci sprzęt jakim się będziemy posługiwać przy warzeniu piwa. Aby nie nadwyrężać jednorazowo naszego budżetu sprzęt kupimy na dwa razy. Najpierw uwarzymy piwo z tzw. gotowca (brewkit). Brewkitem można nazwać piwo z puszki :) Tak dobrze słyszałeś na początku zrobimy piwo z puszki. W sklepach internetowych za ok. 50-55 zł kupujemy taką puszkę (o odpowiednim smaku późniejszego piwa) i można powiedzieć, że rozcieńczamy ją z wodą a potem zasypujemy drożdżami (ale o tym później jak zaczniemy warzenie) Żeby zrobić piwo z brewkitu potrzebujemy:
  1. Pojemnik fermantacyjny z kranikiem i pokrywką (fermentor) o pojemności 33l (ok 20-24zł)
  2. Areometr (Ballingomierz) (ok 15-18zł)
  3. Miarka do cukru (ok 5zł)
  4. Kapsle miękkie 26 mm (100szt za ok. 5-7zł)
  5. Kapslownica (mi polecili Grete) to jest najdroższy wydatek (45-55zł)
  6. Pirosiarczyn sodu (E223) 100 g (3-4zł) lub inny środek dezynfekcyjny
  7. Oraz kilka dodatków które możesz mieć w domu
  • Szczotka do butelek
  • Duża wytrzymała chochla lub inne mieszadło (może być drewniana)
  • Ok. 50 butelek po piwie (wyjdzie 40 kilka ale lepiej przygotować więcej
  • Woda (spore ilości, przypominam kranówka) 
  • Płyn do mycia naczyć 
Jak widzisz na początek potrzebujesz mniej niż 100 zł (plus ewentualne koszty wysyłki) by skompletować podstawowy sprzęt. Do tego oczywiście puszka z brewkitem czyli 50zł na początek. Potem trzeba uzupełniać ilość kapsli, środek dezynfekcyjny.

Pierwsze 2 warki dobrze jest zrobić właśnie z brewkita, żeby nauczyć się higieny cierpliwości oraz powoli kompletować sprzęt. Do produkcji pierwszej warki ze słodu będziemy potrzebowali ponadto dużego garnka minimum 29-30l, drugi fermentor z (pokrywką bez kranika) termometr kuchenny, płyn lugola (z apteki) wężyk z oplotu stalowego, 1,5 metra rurki igielitowej oraz naturalnie surowce. Ale z warzeniem ze słodu zmierzymy się po wykonaniu 2 warek brewkitu.

Jutro załącze zdjęcia tego co kupiłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz