niedziela, 10 kwietnia 2011

Canadian Blond - drugi brewkit

Jak wcześniej wspominałem wczoraj zrobiony przeze mnie został drugi i zarazem ostatni brewkit - Canadian Blond. Przypomnę proces przygotowania gotowca. Wszystko starannie myjemy - pamiętajmy to podstawa! Gotujemy wodę w czajniku i zalewamy naszą puszkę odstawiając na kilka minut do wystygnięcia. Dezynfekujemy za pomocą pirosiarczynu sodu (25 gram) nasz fermentor - zakrywamy pokrywką. Po 30 minutach wylewamy roztwór z fermentora oraz otwieramy puszkę (uprzednio wyparzonym!) otwieraczem do konserw. Zawartość wlewamy do fermentora i uzupełniamy do poziomu 22-23 litrów letnią wodą z kranu cały czas mieszając. Dodajemy 0,9 kg cukru i mierzymy ballingometrem zawartość cukru w roztworze, następnie zasypujemy saszetką drożdży dołączoną do zestawu. Należy pamiętać by woda miała ok. 20 stopni powyżej 25 drożdże zginą! Poniżej 16 stopni może w ogóle nie rozpocząć się proces fermentacji. Przykrywamy pokrywką na tzw. "klik" (nie szczelnie) i odstawiamy na 5-7 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz